~

widgeo.net

Friday, July 9, 2010

TIPS ELAKKAN MENGANTUK..

time2 lecture n time wat keje, pasti ada yg ngntuk kan? liyya pn ngntuk jgk rrrr
ni ada tips utk hilangkan kemengantukkan yg melanda kita semua.... layanzzz~

Ramai orang mengantuk apabila berada dalam bilik kuliah. Kebanyakan mereka tidak berniat pun untuk tidur, cuma..ntah la..kita memang senang terlelap dalam bilik kuliah. Proses ini dipercepatkan lagi sekiranya subjek yang di ajar susah difahami dan membosankan. btul x???


Bagaimana untuk mengelakkan kejadian ini berlaku? Tertidur kt kuliah bukanlah sebab kita tak cukup tidur. Bukan sebab kita malas, tapi….mungkin sebab keadaan terlalu senyap, subjek susah sangat nak faham dan bosan.

mineral-water

Berikut adalah sedikit tips untuk mengelakkan mengantuk:

1. Sila BELI GULA2 GETAH dengan kuantiti yang mencukupi. bila lecture start jer,makansekaligus 2 biji gula getah serentak. Apabila mulut aktif mengunyah, kita akan susah nak ngantuk.

2. Bawaklah SEBOTOL air masak. otak kita ni 80% air. Kita rasa ngantuk sebab oksigen kurang ke otak, walaupun hidung kita tak berhenti henti bernafas. bila minum air, bendalir badan kembali seimbang. Ini akan mengurangkan rasa mengantuk.

Berapa ramai yang sanggup buat tips no 2 ni sila angkat tangan? tengok orang cina, rajin bawak air.orang melayu ni susah sangat. bajet macho/cantik la. dah..dah..jangan malu. Beli botol air yang cantik,letak dalam beg. OK?

3. Bila ngantuk dalam kelas, selepas cuba menahannya tapi ternyata gagal, maka sila keluar dari bilik kuliah dengan serta merta!!bukan untuk balik umah atau tido, tapi untuk ke tandas dan basuh muka. InsyaAllah tak ngantuk dah lepas ni.

washface

4. Kalau masih rasa ngantuk lagi setelah melakukan ketiga-tiga perkara di atas,suruh kawan sebelah urutkan bahu dan belakang. Tapi ingat,jangan sekali-kali urut leher atau belakang kepala kerana ini akan menyebabkan kawan anda tido lebih lena.

Selamat mencuba!!!!!!

1 comment:

  1. mmg susah nk hilangkan ke-ego-an lelaki melayu ni.. haha

    ReplyDelete